0
Winkelmand
header spruitjes bewaarwijzer

Spruitjes bewaren en bereiden

Spruitjes. Je vindt ze lekker of niet. Veel mensen herinneren zich spruitjes als een bittere groente. Maar spruitjes zijn de laatste jaren doorgekweekt en hebben nu een veel mildere smaak. Deze groene vitaminebommetjes zijn verrassend veelzijdig en je kunt er veel meer mee dan alleen koken. Wat kun je zoal met spruitjes bereiden? En hoe lang kun je spruitjes eigenlijk bewaren? Dat lees je hier.

Zijn spruitjes gezond?

Je zou het niet denken, maar deze minikooltjes bevatten maar liefst 2x zoveel vitamine C als sinaasappels. Daarnaast barsten ze van ijzer, heel veel vitaminen en vele soorten mineralen. Het klopt dus echt: spruitjes zijn hartstikke gezond.

Waar moet je op letten bij het kopen van spruiten?

Let erop dat je mooie, groene spruiten koopt. Ze moeten hard aanvoelen, een vaste gesloten structuur en géén gele bladeren hebben. Zijn ze wel een beetje verkleurd? Als ze verder nog fris ruiken, kun je de buitenste blaadjes eraf halen. De rest van de spruit is dan vaak nog prima eetbaar.

HAK Brusselse spruitjes product photo

HAK Brusselse spruitjes

680 g

2,19
0
Spruiten product photo

Spruiten

350 g

1,49
0
Spruiten product photo

Spruiten

500 g

0,75
0
g'woon Spruiten product photo

g'woon Spruiten

450 g

1,05
0

Wanneer is het spruitenseizoen?

Spruiten zijn in Nederland van oktober t/m half februari/maart verkrijgbaar. Spruitkool vertoeft namelijk graag in een vochtig en koel klimaat. Veel mensen zien spruitjes dus ook als ‘herfst- of wintergroente’.

Hoe maak je spruitjes schoon?

Het schoonmaken van de spruiten is vrij makkelijk en bestaat uit drie stappen. Eerst snijd je het kontje van de spruit. Dan haal je, indien nodig, de buitenste blaadjes van de spruit af. Als laatst spoel je ze af onder de kraan. Je hoeft ze niet doormidden te snijden, ze kunnen makkelijk geheel in de pan.

Spruitjes koken, wokken of bakken

De meeste mensen koken spruitjes, maar je kunt ze ook wokken of bakken. Hoe doe je dat het best?

  • Spruiten koken: Om ze te koken gebruik je een pan met ruim water en wat zout. De kooktijd is ongeveer 10 - 12 minuten. Soms kan het wat langer zijn, afhankelijk van de grootte. Heb je kritische eters in huis? Met een scheutje melk erbij wordt de smaak iets milder.
  • Spruiten wokken: Spruitjes wokken is erg lekker. Eerst kook je de spruitjes beetgaar en dan wok je ze even kort mee. Zo kun je spruitjes ook direct combineren met andere ingrediënten. Spek met spruitjes is bijvoorbeeld een heerlijke combinatie. Voeg er wat ui en aardappeltjes aan toe et voilà: een superlekker gerecht met spruitjes.
  • Spruiten bakken: Ook kun je de spruiten direct bakken. Wel duurt het dan ietsje langer voordat ze gaar zijn. Bak ze op halfhoog tot laag vuur. De smaak blijft dan wat sterker.

Recepten met spruiten

Een echte aanrader? Spruitjesstamppot. Eenvoudig, en vooral heel lekker. Voor 4 personen reken je: 1 kg aardappelen, 1 kg spruiten, 150 gram spekjes of een rookworst. Je kookt de spruitjes beetgaar en stampt ze door de aardappelen heen. Voeg de spekjes, wat melk, boter, peper en zout toe en jouw spruitjesstamppot is klaar!

Meer inspiratie nodig? Met spruitjes kun je heel veel kanten op:

Hoe moet je spruiten bewaren?

Spruiten zijn in de koelkast zo’n 7 dagen houdbaar. Bewaar je ze buiten de koelkast op een donkere, koele plek? Dan blijven ze tot zo’n 3 dagen vers. Wil je ze langer bewaren? Dan blancheer je ze 3 minuutjes en je kunt ze tot 12 maanden in de vriezer bewaren!

spruitjes recept

Meer spruitjes recepten

Spruitjes zijn dus heel erg veelzijdig: wokken, stampen, gratineren of roerbakken. Deze Hollandse trots is lekker, gezond en makkelijk. Zo heb je een salade met geroosterde spruitjes, een overschotel met spruitjes of een spruitjes-saté! Benieuwd geworden? Wij hebben al onze spruitjes recepten voor jou op een rijtje gezet.

Bekijk recepten