0
Winkelmand
header theeboeren

Thee uit Brabant

 Alle thee – meer dan 500 verschillende smaken – komt van dezelfde plant: de Camellia sinensis. Die wordt op grote schaal geproduceerd in Azië. Het duurt gemiddeld 5 maanden om ‘m van de plant in jouw kopje in Nederland te krijgen. En dat heeft impact op smaak, kwaliteit én CO2-voetafdruk.

Dus thee-innovator Johan Jansen dacht: waarom verbouwen we die plant hier niet zelf? Na acht jaar van onderzoeken, proberen en proeven, lukte het hem. Samen met zijn LocalTeam ontwikkelde hij de állereerste theeplant van Europa, geschikt om te groeien in ons eigen kikkerlandje. In 2018 werd zijn groene thee verkozen tot 4e beste groene thee van de wereld en bekroond met de prestigieuze Gourmet-ster op de AVPA “Teas of the World” contest in Parijs.

LocalTea in 6 stappen

Thee maken, van oogst tot dampende mok, bij LocalTea gebeurt het hele proces in eigen huis. In zes stappen, in het Brabantse Zundert. 

theeblaadjes oogsten

Stap 1: oogsten

Voor echt lekkere thee gebruik je alleen de jonge blaadjes. LocalTea oogst elke twee à drie weken de bovenste twee blaadjes en de knop van de theeplanten.

theeblaadjes oogsten

Stap 2: verflensen

Na de oogst rusten de toppen zo’n twaalf uur. Hierdoor worden de bladeren zachter en kunnen we ze verder verwerken.

theeblaadjes verhitten

Stap 3: verhitten

In een grote wok – of een speciale machine – worden de bladeren verhit, om het oxidatieproces te stoppen en te voorkomen dat de toppen bruin worden. De bladeren slinken en gaan lekker ruiken.

theeblaadjes rollen

Stap 4: rollen

Kneden en rollen van de bladeren zorgt ervoor dat de olie vrijkomt. En daardoor de heerlijke smaak én geur van de thee. Dat gebeurde lange tijd met de hand – krijg je groene vingers van! – maar tegenwoordig met de rolmachine.

Bekijk de LocalTea producten

Localtea Groene thee kamille

10 stuk(s)

3,99
0

Localtea Nederlandse Groene Thee Citrus 10 x 1,8 g

10 stuk(s)

3,99
0

Localtea Nederlandse Groene Thee Gember 10 x 1,8 g

10 stuk(s)

3,99
0

Localtea Nederlandse Zwarte Thee Rood Fruit 10 x 1,4 g

10 stuk(s)

3,99
0

Localtea Zwarte thee vlierbes

10 stuk(s)

3,99
0
theeblaadjes rollen

Stap 5: drogen

Door de toppen 24 uur te laten rusten in de droogkast, worden de bladeren droog en knisperend.

Stap 6: zet je eigen thee

De thee is nu klaar om te drinken! Of te mengen: met heerlijke, lokale smaakmakers. LocalTea verpakt de melanges in piramidevormige zakjes, voor de optimale smaakbeleving!

Wil je een kijkje nemen bij LocalTea? Hieronder vind je een virtuele tour en zie je alles over hoe de thee wordt geproduceerd. 

Bekijk virtuele tour

Zin in thee gekregen?

Wist je dat een theeplant wel 200 jaar oud kan worden? Om thee te maken, heb je steeds alleen de topjes van de plant nodig. Daarom groeien ze vaak in struiken. Ook bij LocalTea.

Bekijk producten