0
Winkelmand
header kids groenten

10 handige tips zodat je kind meer groenten eet

Meer groenten eten is in veel gezinnen een veelbesproken onderwerp. Want hoe maak je van je kind een echte groentenliefhebber? Hoe zorg je ervoor dat je kind de dagelijkse hoeveelheid groenten binnen krijgt? En hoe houd je het ook nog eens gezellig aan tafel? We hebben tien tips van deskundigen op een rijtje gezet om de beruchte lust-ik-niet fase te doorstaan.

Groenten niet aantrekkelijk

Broccoli die onaangeroerd blijft liggen. Tegenstribbelen als er stukjes groenten in de soep zitten. Of weigeren om een spruitje te proeven. Herkenbaar? Als je kind zijn groenten niet wil eten, is dat best lastig. Laat dat nou net iets zijn waar ontzettend veel ouders mee worstelen. Voor kinderen zijn groenten nu eenmaal niet zo aantrekkelijk, qua smaak, structuur en hoe het eruit ziet. Jonge kinderen hebben een voorkeur voor zoet en energierijk. De smaak van groenten kan zelfs wat bitter zijn, niet erg aantrekkelijk als je bedenkt dat een kind ook nog eens een stuk beter proeft dan een volwassene.

Deze 10 tips veranderen je kind in een groentenfan

Het goede nieuws: ieder kind kan groentenn leren eten. Het is gewoon een kwestie van wennen. Zet er zo min mogelijk druk achter en houdt het gezellig aan de eettafel.

1. Stop met praten over eten aan tafel

Stop met praten over eten. Heb het er gewoon niet over. Praat over de dag, over het weer, maar laat het eten onbesproken. Zelfs met een compliment leg je onbewust druk op het eten en op gedrag. Een kind moet iets soms wel vijf tot tien keer proeven, voordat het aan een smaak gewend is. Zeg er niets over, zet het gewoon steeds weer op tafel.

2. Wees creatief met groenten

Gebruik groenten om er iets leuks van te maken, zoals een gezichtje. Of maak samen met je kind een groentenspread voor op brood.

3. Begin eens met een groen voorgerecht

Aan het begin van de maaltijd is je kind meer geneigd tot proeven. Maak bijvoorbeeld een groentemuffin, groentesoep of geef je kind reepjes groenten met een dip.

4. Maak een spel van de maaltijd

Speel groentenbingo! Elke keer als je kind een (nieuwe) groenten heeft gegeten, mag hij de groenten doorkruisen op zijn bingokaart. Gegarandeerd succes.

5. Maak het bord verrassend op

Verras je kind en maak het bord een keer écht anders op. Serveer bijvoorbeeld sperzieboontjes in een bakje waar normaal friet in zit of rijg groenten, aardappels en vlees aan een spiesje. Maak er vooral een feestje van.

6. Verstop groenten in het eten

Denk aan wortel- of spinaziepannenkoeken, sausjes met extra veel gepureerde groenten. Of ook hartige taarten, hartige muffins en zoete cakejes op basis van peulvruchten. Smoothies zijn ook ideaal om groenten in te verwerken.

7. De aanhouder wint

Wil je je kind aan een specifieke groenten laten wennen? Maak dan elke week één maaltijd met die groenten. Je kunt elke week hetzelfde recept maken of de groente juist elke week anders bereiden. Bijvoorbeeld in een soep, verwerkt in een hartige taart, bij de pasta, in de lasagne, op een pizza of in een salade.

8. Geef groente niet alleen tijdens de avondmaaltijd

Na het avondeten is er niet nog ander eten. Geef je kinderen van jongs af aan een bakje rauwkost bij het tv-moment. Zo weet je dat er al wat in zit en kan ik met een gerust hart bij het avondeten zeggen: dit is het.

9. Laat je kind meekijken of helpen in de keuken

Kweek interesse door je kind bij het koken te betrekken. Leg iedere stap die je doet uit, alsof je een tv-kok bent. Zo worden zelfs de kleintjes enthousiast van eten.

10. Betrek je kind bij een moestuin

Hoe eerder je kind vertrouwd raakt met verse groenten, hoe beter. Het samen oogsten van groenten werkt heel goed. Als je de mogelijkheid hebt, schrijf je in voor een zelfoogst-tuin of betrek je kind bij de moestuin. Zelf worteltjes uit de grond halen, prei steken en daarna samen bereiden. Let maar op: een kind probeert zijn ‘eigen groenten’ die avond echt wel.