0
Winkelmand
header minder vlees tips

Minder vlees eten: 7 makkelijke tips

Steeds meer Nederlanders eten bewust één of meerdere dagen per week geen vlees of vis. Wil jij ook minder vlees eten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met deze tips geniet je volop van je vegetarische maaltijd!

1. Bouw minder vlees eten stap voor stap af

Als je het lastig vindt om minder vlees te eten, dan kun je het beste stap voor stap afbouwen. Eet je nu elke dag vlees? Begin dan met één vleesvrije dag per week, bijvoorbeeld meatless monday en plan deze dag bewust in.

Als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, bespaar je: bijna 6 kilo aan vlees en zo’n 587 kilometer rijden met de gemiddelde auto (uitstoot van broeikasgassen). Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Ook bespaar je 750 liter aan water dat was gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer en veehouderij.

2. Maak een vegetarische lunch

Eet jij vaak vleeswaren op brood? Vervang deze voor zoet of hartig broodbeleg, zoals hagelslag en jam, of maak een vegetarische sandwich of een tosti met avocado. Gezonde alternatieven zijn hummus en kruidendip met komkommer. Ook met vleeswaren op brood kun je stap-voor-stap afbouwen. Eet bijvoorbeeld alleen in het weekend vlees en niet doordeweeks.

3. Doe inspiratie op voor vegetarische hoofdgerechten

Ga op onderzoek uit en verdiep je in vegetarische gerechten. Er zijn genoeg vegetarische kookboeken of recepten online te vinden. Kies recepten waar je trek van krijgt. Op deze manier is minder vlees eten lekker én simpel.

4. Kies gezonde vleesvervangers

Als je minder vlees wilt eten, zijn vleesvervangers een goede start. Niet alleen omdat ze je bord opvullen, maar ook omdat de meeste vleesvervangers belangrijke voedingswaarden bevatten.

Tip: gebruik kruiden of saus om je vleesvervangers de smaak van vlees te geven. De meeste producten hebben namelijk niet de letterlijke smaken van een stukje kip of hamburger.

5. Zet vlees niet in de hoofdrol

En start met denken vanuit de koolhydraatbron of groente. Het is misschien een gewoonte om te denken aan een stukje kip of vlees als hoofdingrediënt, maar wat als je nu eens groente, aardappelen, pasta of rijst de hoofdrol geeft? Kijk maar eens naar deze pasta met puntpaprika en gorgonzola of deze gegrilde groenteschotel. Reken maar dat je het vlees niet zult missen!

6. Ontdek andere wereldkeukens

In de Westerse keuken ligt de focus vaak op vlees en vis. Maar neem nu eens de Indiase of Libanese keuken: vegetarisch eten is hier onderdeel van de cultuur. Dit maakt vlees makkelijk vervangbaar. Laat je inspireren door de smaken van Azië en het Midden-Oosten.

7. Houd de voordelen van minder vlees in gedachte

Minder vlees eten is gezonder voor je lichaam en de wereld. Zo is het gunstig voor je gewicht en je huid en voorkomt het een hoop dierenleed. Te veel rood en bewerkt vlees eten verhoogt de kans op gezondheidsproblemen zoals beroertes, diabetes en kanker.

En wat dacht je van het positieve effect op het klimaat? Jaarlijks stoot één koe net zo veel broeikasgassen uit als één auto die ruim anderhalf keer de aarde rondrijdt. Voor elke kilo vlees is namelijk ontzettend veel water en voer nodig. En voor de productie van dit voer wordt soms een tropisch regenwoud gekapt, met het verdwijnen van biodiversiteit als gevolg.

Vega tuinbonenburger

Een bonenburger smaakt net zo goed als een hamburger. Bovendien is het maken van een vega burger juist heel leuk! Deze heerlijke tuinbonenburger met geitenkaas, rucola en zongedroogde tomaatjes is zeker het proberen waard.

Vegetarische recepten