0
Winkelmand
header vakantietips

10 tips voor een ontspannen vakantie

Eindelijk: vakantie! Maar hoe haal je nou het meeste uit zo’n pitstop, zodat je daarna weer opgeladen verder kunt? Met deze tips maak jij binnen no-time je hoofd leeg en kun je genieten van een ontspannen vakantie!

1. Bouw rustmomenten in

Regelmatig rust pakken is heel belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig vakantie nemen minder risico lopen op hart- en vaatziektes en vroegtijdig overlijden. Zorg alleen wel dat je die rustmomenten niet opspaart voor de vakantie: rust ‘inhalen’ werkt namelijk niet.

2. Maak een lijstje met activiteiten waar jij van oplaadt

Wat doe je als je telefoon bijna leeg is? Juist, opladen. Toch schiet het opladen van onze menselijke batterij er vaak bij in. Dagelijks een activiteit of pauze inlassen is dan ook de basis voor een ontspannen vakantie. Zo krijgt de één energie van een rondje mountainbiken, een ander kruipt liever met een boek op de bank of gaat naar buiten om te picknicken. Ook tijdens je vakantie geldt: doe die dingen waarvan jouw lichaam en geest opladen.

3. Druk soms even op de pauzeknop

Hoe kom je in de relaxmodus als je altijd druk bent? Het antwoord is: nietsdoen! Regelmatig niksen leidt tot meer energie en productiviteit én een gezonder en gelukkiger leven. Vind jij het lastig om de pauzeknop in te drukken? Leid je drukke brein dan af met dingen die weinig inspanning kosten, zoals door een mooi stadje slenteren, tekenen of snorkelen.

4. Haal je (werk)mail van je telefoon

Wil je sneller in een vakantiemodus komen? Neem afstand van je huis en werk. Oók digitaal: haal de (werk)mail van je telefoon, gevolgd door je sociale media apps. Zet ook automatische meldingen uit. Door afstand te nemen, leef je tijdens je vakantie veel meer in het moment.

5. Geniet van de voorpret

De grootste pret is vaak de voorpret. Stimuleer die dus! Verdiep je in de bestemming, hang alvast foto’s op en praat erover. Ga je kamperen? Bekijk dan alvast onze 10 tips voor koken op de camping: zo kom je gelijk in de sfeer en weet je ook zeker dat je niets belangrijks vergeet!

6. Verzamel leuke ervaringen

Leuke ervaringen zorgen vaak voor onvergetelijke herinneringen. Van een dagje meevaren op een vissersboot of een spannende nachtwandeling kun je nog lang nagenieten. Vooral persoonlijke ervaringen geven je geluksgevoel een boost. Dus niet de grootste activiteiten die op veel bucketlists staan, maar juist de dingen die gewoon gebeuren, zoals toevallige ontmoetingen.

7. Staycation? Stel klus- en schoonmaak werk even uit

Ook met een ‘staycation’ kun je je batterij weer helemaal opladen. Stel kluswerk even uit en leg jezelf een tijdelijk poetsverbod op. Ga af en toe uit eten, bezoek een museum of ontdek per fiets je eigen omgeving.

8. Neem vaker een korte vakantie

In het algemeen is het beter om wat vaker kort op vakantie te gaan dan één keer lang. Ook mini-vakanties werken fantastisch: doe een week lang elke dag iets wat je op vakantie ook zou doen. Wandel naar de bakker voor een croissantje of fotografeer de zonsondergang. Doe dit met aandacht en kijk als een toerist, alsof je iets voor het eerst ziet of meemaakt. Wat blijkt? Als mensen dit een week doen, voelen ze zich gelukkiger.

9. Bedenk nieuwe vakantie rituelen

Van een feestelijk ontbijt op de eerste vakantiedag tot een ‘kinderdag’ waarop de kroost het voor het zeggen heeft. Je kan het zo gek niet bedenken, maar een ritueel draagt bij aan een ontspannen vakantie.

10. Maak de laatste avond speciaal

Sta stil bij waar je bent en wat je hebt meegemaakt. Ook een leuke laatste dag blijft lang hangen. En ben je weer terug in het normale leven? Roep dan herinneringen op: luister naar je favoriete vakantiemuziek en eet gerechten uit je vakantieland. Gebruik tijdens de vakantie een andere shampoo of parfum: met de geur haal je het vakantiegevoel op slag terug!

Pit Aan de Keukentafel magazine

Meer inspiratie in het Aan de Keukentafel magazine

Heb jij al het Aan de Keukentafel magazine gezien? Hierin vind je nog meer tips om ontspannen jouw vakantie te vieren, lekkere zomerse recepten voor op de barbecue en pittige weetjes. Zo haal jij de zomer in huis. Neem het magazine gratis mee bij jouw Coop of lees het online!

Bekijk magazine