0
Winkelmand
ui bewaarwijzer header

Ui bewaren en bereiden

Ui is niet voor niets de meest gegeten groente uit Nederland. Deze smaakmaker kun je het best standaard in huis hebben, want aan de meeste gerechten kun je deze groente prima toevoegen. Van rode uien en witte uien tot zoete uien en bosuitjes: je kunt ze op allerlei manieren eten. Rauw, gekookt, gebakken of gestooft. Maar hoe maak je een ui schoon? En kan je uien invriezen?

Is ui gezond?

Uien zijn meer dan alleen smaakmakers: ze zijn super gezond! Uien bevatten namelijk veel vitamine C en dat helpt weer bij het verbeteren van je weerstand. Maar uien zijn ook goed voor de hart- en bloedvaten. De stof quercetine gaat chronische ontstekingen en verdikkingen van de bloedvaten tegen. En last but not least: uien zorgen voor een jonge huid. De antioxidanten die in uien zitten, gaan het verouderingsproces van de huid tegen. Dus zet die uien maar op het boodschappenlijstje!

Wanneer is het ui seizoen?

Ui is het hele jaar een duurzame keuze én komt jaarrond van Nederlandse bodem. Met uitzondering van de zoete ui, deze komen meestal uit Zuid-Amerika, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. In Nederland worden ze maar op zeer beperkte schaal geteeld.

Waar moet ik op letten bij het kopen van ui?

Let er bij het kopen van uien op dat ze droog en stevig zijn, zonder rotte plekken. De ui moet glad zijn met een gave schil zonder veel losse vellen. Bij bosui is het belangrijk dat de stengels mooi groen zijn.

Bosuien product photo

Bosuien

1 stuk(s)

0,79
2 stuks voor 3.00
0
Rode uien product photo

Rode uien

500 g

0,65
0
Uien product photo

Uien

1 kg

0,75
0
Uienmix product photo

Uienmix

450 g

2,99
0
Zoete uien product photo

Zoete uien

2 stuk(s)

0,99
0

Hoe moet je ui schoonmaken?

Het schoonmaken van een ui is eigenlijk heel simpel. Verwijder eerst de buitenste papierachtige schil. Snij een klein stukje van de bovenkant af, maar laat het onderste gedeelte (waar je vaak nog wat worteltjes ziet) nog even zitten. Zo voorkom je namelijk dat de ui uit elkaar valt tijdens het snijden. Kies nu hoe je de ui wilt snijden, bijvoorbeeld in (halve) ringen of partjes. Of je kunt de ui snipperen.

Bij het schoonmaken van een bosui snijd je eerst het kontje en het topje van de bovenste bladeren er af. Vaak is een centimeter al voldoende. Snij de bosui vervolgens in kleine ringen. Tip: gebruik voor het snijden van uien een goed, scherp mes. Dit kan helpen tegen traanogen.

Recepten met ui

Je kunt ui koken, bakken, wokken of stoven. Meestal wordt ui toegevoegd als smaakmaker aan een gerecht. Toch zijn er ook een hoop recepten waarin ui een glansrijke hoofdrol heeft. Zo is ui bijvoorbeeld heel lekker:

Hoe moet je ui bewaren?

Uien bewaar je altijd op een droge plaats buiten de koelkast. Zo kun je uien ongeveer 2 maanden bewaren. Bosui daarentegen maar maximaal één week. Tip: bewaar uien niet direct naast aardappelen. Uien nemen namelijk vocht op uit de aardappelen en hierdoor gaan beide producten sneller rotten. Heb je rauwe ui of bosui over? In de koelkast kun je de uien nog een week bewaren. Wikkel het restje in huishoudfolie of stop de gesneden ui in een bakje. Wil je ui langer bewaren? Dan kun je de rauwe ui invriezen. Ingevroren ui is één jaar houdbaar, voor bosui is dit 3 maanden.

uirecept

Meer recepten met ui

De ui is een échte Hollandse smaakmaker en past in veel gerechten, zoals lekkere couscous, frisse maaltijdsalades en rijkgevulde soep! Uien komen in allerlei soorten en smaken waardoor jij lekker kan variëren. 

Bekijk recepten