0
Winkelmand
header venkel bewaarwijzer

Venkel bewaren en bereiden

Roerbakken, stomen, koken, stoven, in de oven bereiden, er soep van trekken of rauw verwerken in een salade. Venkel kun je op verschillende manieren bereiden. Wist je dat venkel dezelfde structuur heeft als een ui? Het is een knol uit verschillende lagen. Venkel smaakt anijsachtig en is daarom ook heel lekker om thee van de zetten. Maar hoe bewaar je nou een venkel? En is venkel goed voor je?

Is venkel gezond?

Venkel zit bomvol mineralen en bevat weinig calorieën. Het is super gezond. Een venkelbol bevat bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Ook zitten er veel vezels in, dit verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed.

Wanneer is het venkel seizoen?

Van juni tot en met oktober is de venkel van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Venkel kun je gelukkig het hele jaar door kopen van buitenlandse bodem.

Waar moet ik op letten bij het kopen van venkel?

Vers is venkel het lekkerst. Let er bij het kopen van venkel op dat de knol stevig aanvoelt en spierwit oogt. Het is belangrijk dat de stengels er mooi groen en fris uit zien. Is de venkel wat ouder? Dan verliest hij wat smaak. Gebruik je venkel dus zo snel mogelijk.

Venkel product photo

Venkel

1 stuk(s)

0,89
0
Zonnatura Biologische thee venkel product photo

Zonnatura Biologische thee venkel

20 stuk(s)

1,99
0

Hoe moet je venkel schoonmaken?

Venkel schoonmaken is zo gepiept. Wist je dat je bijna alle delen van de venkel kunt gebruiken? Snijd eerst een klein stukje van de onderkant en de groene stelen af. Hiermee verwijder je het wortelgedeelte van de venkel. De groene takken gebruik je als garnering. Spoel de venkelknol af en snijd deze doormidden. Snijd het harde gedeelte aan de onderkant van de knol schuin af. Snij de venkel in reepjes, blokjes of plakjes. Onze tip: rasp de venkel en gebruik het in een frisse salade.

Hoe moet ik venkel bereiden?

Het bereiden van venkel is gelukkig niet ingewikkeld. Kook de venkel ongeveer 8 tot 10 minuten totdat het zijdeachtig, maar licht knapperig is. Ga je liever aan de slag met je grillpan? Gril de venkel ongeveer 2 tot 3 minuten en besprenkel met olijfolie en citroensap. Rasp er nog wat Parmezaanse kaas overheen en je hebt een heerlijk recept.

Recepten met venkel

Je kunt venkel alle kanten mee opVan soep tot lekkere salades of toevoegen bij gestoomde mosselenHieronder vind je nog meer inspiratie om de venkelknol op de juiste manier te verwerken in je gerecht: 

  • Verwerk venkel in je risotto. In combinatie met de gorgonzola is dit een gegarandeerd succes. 
  • Als garnering voor deze venkelsoep. Hier gebruik je het venkelgroen.
  • Zin in een lekkere frisse salade? De anijsachtige smaak van de venkel combineert heerlijk met de sinaasappel en peer.  

Hoe moet je venkel bewaren?

Het beste bewaar je venkel in de koelkast. Verpakt in vershoudfolie is de venkel een week houdbaar. Wil je venkel langer bewaren? Vries hem dan in. Zorg ervoor dat je de venkel dan eerst even blancheert. Hierdoor blijft de venkel langer houdbaar. Dit doe je op de volgende manier:

  • Verwijder het groen van de venkelSnijd de venkel in stukken en spoel de stukken schoon. 
  • Breng een pan water aan de kook en voeg de stukken venkel toe. Laat de venkel ongeveer drie minuten in de pan zitten 
  • Schep de venkel vervolgens uit de pan en spoel de stukken af met koud water. Hierdoor blijft de kleur beter. Laat de stukken goed uitlekken en verdeel ze in de gewenste porties 
venkel recept

Meer venkel recepten

Venkel is heerlijk in verschillende gerechten, zoals salades, risotto en pasta's. Heel veelzijdig dus! Benieuwd geworden? Wij hebben al onze venkel gerechten voor jou op een rijtje gezet.

Bekijk recepten