0
Winkelmand

Velp, 30 oktober 2014

Wie wordt de Kliekjeskoning of -koningin van 2014?


Supermarkt Coop roept via Facebook haar klanten op om tips te delen om kliekjes te gebruiken en voedselverspilling tegen te gaan. Televisiekok René Pluijm en zijn moeder beoordelen de tips en ideeën van klanten op originaliteit en bruikbaarheid. Het beste idee wordt beloond: de inzender wordt gekroond tot Kliekjeskoning of -koningin. Hij of zij wordt in de spotlight gezet en krijgt een artikel in de Coop Keukentafelgids volledig gewijd aan de tip, inclusief foto op de cover!

Op zoek naar de Coop Kliekjeskoning of -koningin
Op Facebook roept televisiekok René Pluijm mensen op mee te doen. De inzender van de gouden tip tegen voedselverspilling wint. Dat kan van alles zijn: van handige manieren om kliekjes te bewaren tot aan verrassende bereidingswijzen van kliekjes. Kliekjeskoningen en –koninginnen in spé kunnen een reactie insturen via Facebook. De winnaar wordt op 17 november bekendgemaakt. In de Coop Keukentafelgids komt een artikel met zijn of haar tip, inclusief fotoshoot en een foto op de cover. De zoektocht naar de Kliekjeskoning of Kliekjeskoningin van 2014 maakt deel uit van een grotere campagne van Coop tegen voedselverspilling.

Kliekjes beter gebruiken
Uit onderzoek onder het Coop Luisterpanel blijkt dat de helft van de mensen te veel voedsel kookt en dit vervolgens weggooit. Deze kliekjes worden vergeten, zijn niet goed bewaard of passen niet meer in het menu van de volgende dag. Coop ziet dat graag anders en deelt daarom vanaf nu via Facebook, op de website www.coop.nl/omapluijm en in de Keukentafelgids weetjes over verspilling en het gebruik van kliekjes.

Kliekjes beter bewaren
Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat een derde van de kliekjes wordt weggegooid omdat het bedorven is. Een betere bewaarwijze zou consumenten helpen. Daarom is Coop gestart met de actie Sparen en Bewaren. Klanten kunnen in de actieweken (13 oktober tot en met 23 november) sparen voor handige Lock&Lock vershouddozen. Daar kunnen klanten hun kliekjes en producten goed in bewaren. Zo hoeven ze minder voedsel weg te gooien.

Voedingscentrum blij met aandacht voor minder voedsel verspillen
Het Voedingscentrum, dat het onderwerp voedselverspilling hoog op de agenda heeft staan, is blij met de actie van Coop. Corné van Dooren, specialist Duurzaam eten van het Voedingscentrum licht toe: “Minder voedsel verspillen kan door voedsel goed te bewaren, door op maat te koken en niet teveel te kopen. In onze Bewaarwijzer en op onze website www.voedingscentrum.nl/minderverspillen geven we allerlei tips. De tips van de Kliekjeskoningen en –koninginnen in spé kunnen daarop een leuke aanvulling zijn.

2014: Jaar tegen de voedselverspilling
Jaarlijks verspillen Nederlanders heel wat voedsel: 0,8 miljard kilogram in totaal. Dat komt neer op 50 kilogram etensresten per persoon per jaar die in de prullenbak verdwijnen, terwijl een groot deel daarvan nog prima eetbaar is. Dat is niet alleen zonde en onnodig, maar kost mensen bovendien gemiddeld 150 euro per persoon per jaar. Alle betrokkenen in de voedselketen, van consument, producent tot retail, hebben zich voorgenomen om in dit jaar aandacht te besteden aan het tegengaan van voedselverspilling.

Blijf op de hoogte van het laatste Coop-nieuws

Coop is volop in ontwikkeling! We houden je graag op de hoogte van het nieuws binnen onze organisatie. Bekijk onze persberichten over nieuwe producten, acties en andere activiteiten en mijlpalen.

Voor persvragen kun je contact opnemen met:

Afdeling Communicatie
026-7999723
communicatie@coop.nl