0
Winkelmand
header witlof bewaarwijzer

Witlof bewaren en bereiden

Veel mensen denken bij witlof vaak aan gekookte witlof, zoals het vroeger vaak gegeten werd. Maar wist je dat je witlof op heel veel manieren kunt bereiden? Je kunt het rauw eten, stoven of gebruiken als ingrediënt in bijvoorbeeld een saus, soep of stamppot. Welke manier kies jij vanavond?

Is witlof gezond?

Witlof is erg gezond. Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen ook voor een goede vochtafdrijving.

Waar moet ik opletten bij het kopen van witlof?

Let erop dat de witlofstronkjes stevig en onbeschadigd zijn. De kleur moet blank tot gelig zijn. Beschadigde plekken op het stronkje kunnen snel verkleuren en bederven. Als je de witlof in zijn geheel gebruikt, let er dan op dat de stronkjes een mooie vorm hebben en dicht zijn. Witlof heeft zijn beste tijd gehad als de buitenste bladeren naar buiten krullen, verkleurd of groen zijn.

Hoe moet ik witlof schoonmaken?

Je kunt de witlof schoon spoelen met water. Verwijder het hart van de witlof als je niet van een bittere smaak houdt. Wil je de witlof niet als geheel toevoegen aan je gerecht? Verwijder dan de buitenste bladeren en was de lof met de punt naar beneden onder koud stromend water. Snijd eerst de harde onderkant van de stronk en pel de blaadjes eraf als een bloem. Je kunt ook de witlof in de lengte doormidden snijden, de harde kern verwijderen en dan de witlof in partjes, reepjes of stukjes snijden.

Witlof product photo

Witlof

500 g

1,09
0

Hoe bereid je witlof?

Witlof is een heerlijke frisse, bittere groente. Je kunt de groente het hele jaar door eten. Er zijn veel manieren waarop je witlof kunt bereiden. Een van de bekendste manieren is koken. Je kookt de witlof in ongeveer een kwartiertje. Daarnaast kan je er ook een lekkere stamppot van maken, het grillen, roerbakken, bakken, rauw eten of verwerken in een ovengerecht. Witlof bakken duurt ongeveer 5 tot 10 minuten in een koekenpan met olie of boter op laag tot middelhoog vuur, en roerbakken 2 tot 4 minuten in een wok op hoog vuur.

Recepten met witlof

De groente wordt meestal gekookt, in de oven bereid of in de soep verwerkt. Maar wist je dat je nog veel meer kunt met witlof? Hieronder vind je wat inspiratie.

  • Verwerk witlof in je tussendoortje, ga voor een minipizza met witlof en gorgonzola.
  • Witlof en appel smaakt heel goed samen. Probeer het zelf met een gevulde appel.
  • Verwerk witlof in een stamppot voor een verrassende twist.

Hoe moet je witlof bewaren?

Bewaar witlof op een koele, donkere plek, dan blijft het langer vers. In de verpakking blijft witlof ongeveer een week tot twee weken goed in de koelkast. Wil je de groente invriezen? Ook dat is mogelijk. Doe de witlof alleen niet onbereid in de vriezer. Hierdoor verliest het zijn knapperigheid. Blancheer de witlof kort 2 minuten en vries het daarna in. Ontdooien is niet nodig. Je kan de bevroren stukjes heerlijk stoven, wokken of bakken.

witlof recept

Meer witlof recepten

Witlof kan je zowel bereid als rauw eten. Hierdoor is het een veelzijdige groente en kan je er verschillende lekkere gerechten mee maken, zoals salades, stamppoten en zelfs taarten! Benieuwd geworden? Kijk dan op onze receptenpagina! 

Bekijk recepten