0
Winkelmand
header wortels bewaren

Wortels bewaren en bereiden

Peen, waspeen, winterwortel … Deze gezonde oranje vriend is geliefd bij velen! In een lekkere soep, ovenschotel, pasta of gegrild. Het fijne is: winterpenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Maar hoe geef jij nou die lekkere twist aan je recept met waspeen? En hoe kun je ze het beste bereiden?

De verschillende soorten peen en seizoen

Er zijn dus drie soorten wortelen die drie seizoenen volgen.

  • Peen, hier wordt eigenlijk hetzelfde mee bedoeld als wortel. Dit zijn slanke worteltjes en zijn van april tot oktober te koop met het loof er nog aan.
  • Waspeen of waswortelen zijn iets grovere wortelen dan de peen. Ze worden zonder loof en gewassen verkocht en zijn het hele hele jaar door verkrijgbaar.
  • Winterwortel zijn de grote, vlezige wortels en zijn fel van kleur. Ook deze worden zonder loof en gewassen aangeboden. Deze wortels zijn verkrijgbaar van september tot april.

Zijn wortels gezond?

Deze oranje rakkers hebben heel veel gezonde voordelen. Allereerst staat wortel in de Schijf van Vijf. Ze zijn laag in calorieën en zitten boordevol vitamine A. Wortels zijn dus goed voor je ogen. Verder zitten er gezonde voedingsstoffen in als kalium (goed voor het cholesterol) en vitamine C en fosfor (goed voor de huid). Ook is wortel een vezelbom en dus goed voor de spijsvertering.

Wortels wél of niet schillen?

Wortelen schrapen of schillen. Een klusje waar veel mensen eigenlijk geen zin in hebben. Maar is het wel nodig om de schil eraf te halen? Goed nieuws; de meeste vitaminen van de wortel zitten direct onder de schil, en de meeste smaak zit ín de schil. Het is dus niet per se nodig om ze te schillen, dan verwijder je de meeste vitamines. Wel is het belangrijk dat je wortels eerst goed wast.

 

Bospeen product photo

Bospeen

1 stuk(s)

1,59
0
Geschrapte worteltjes voordeelverpakking product photo

Geschrapte worteltjes voordeelverpakking

500 g

1,59
0
Winterpeen product photo

Winterpeen

1 stuk(s)

0,29
0
Wortel julienne product photo

Wortel julienne

150 g

1,79
0

Wortels bereiden

Wie denkt dat je wortels alleen gekookt naast wat aardappels en vlees kunt eten, heeft het mis. Je kunt wortels stomen, bakken, in de oven bereiden of er zelfs spaghetti van maken! De kooktijd van wortelen is 10 tot 20 minuten. De exacte kooktijd hangt af van de grootte en dikte van de wortels. Vaak moet je verse wortelen ook langer koken. Test met de vork-truc of ze gaar zijn. Kun je ze zo doorprikken? Dan zijn ze klaar.

Wil je waspeen in een soep, stamppot, wortelpuree of worteltaart gebruiken? Kook de wortelen dan wat langer. Beetgare wortel kan vervelende stukjes opleveren. Tip! Een heerlijk en easy bijgerecht: stop wortels met wat boter, honing, tijm en knoflook in de oven en je hebt zo een overheerlijk maaltje.

Recepten met wortels

Vanwege hun neutrale smaak kun je wortels in veel verschillende gerechten gebruiken. Voor bijna elke gang is er wel een recept met wortel:

Hoe lang kun je wortels bewaren?

Heb je wortel over? Geen probleem. Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo’n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo’n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels. Deze scheiden een gas af die de wortels een bittere smaak geeft.

Winterwortel kun je een stuk langer bewaren! Je kunt winterpeen het beste buiten de koelkast bewaren, op een koele plek. Ze gaan dan wel zo’n 4-6 weken mee! Wil je de winterpeen langer bewaren? Dat kan! Kook ze voor 2-4 minuten, doe ze in een goed afgesloten plastic zakje in de diepvries en je kunt ze tot wel 12 maanden bewaren.

wortel recept

Meer recepten met wortel

Met wortels kan je veel kanten op: een ovenschotel, gegrild, door de pasta of zelfs in lekkere baksels, zoals cakes. De wortel doet het altijd goed en is rijk van smaak. Daarom hebben wij voor jou een selectie recepten met wortels op een rijtje gezet.

Bekijk recepten