0
Winkelmand
header noten

Noten gezond? Alle feiten op een rij!

Go nuts! Noten zijn namelijk hartstikke lekker én goed voor je gezondheid. Door één handje ongezouten noten per dag krijg je allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. Welke noten zijn het gezondst en kies je gebrande of ongebrande noten? We zetten de feiten voor je op een rij.

Zijn noten gezond?

Ja zeker! Noten zitten boordevol goede voedingsstoffen zoals ijzer, vezels, antioxidanten, mineralen en eiwitten. Alle ongezouten noten zijn gezond. Of ze nou geroosterd, gebrand of ongebrand zijn. In één handje noten zitten zo’n 160 calorieën, maar noten zijn alleen kleine dikmakertjes als je er teveel van eet. In noten zitten gezonde onverzadigde vetten die je lichaam juist helpen bij het verbranden van voedsel.

Hoeveel gram noten per dag?

Wie elke dag 25 gram (een klein handje) ongezouten noten eet, zit volgens het Voedingscentrum helemaal goed. Eén handje noten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, een hoog cholesterol en suikerziekte. Niet voor niets dat noten in de Schijf van Vijf staan. Ook voor kinderen hebben noten gezondheidsvoordelen. Dus smeer in de pauze een boterham met pindakaas of een lekkere notenpasta. Wil je écht gezond doen? Kies dan voor pindakaas met 100% noten. Ook lekker: strooi kleine stukjes noot over een bakje yoghurt, salade of pastagerecht.

Welke noten zijn het gezondst?

Eigenlijk zijn alle noten mega gezond, maar elke vrucht heeft z’n eigen specialiteit. Amandelen staan met stip op nummer één. In deze noten zit vitamine E, dat goed is voor je gezondheid en je krijgt er een stralende huid van. Wie wil dat niet? Daarna volgen walnoten (tegen vroegtijdige veroudering), pecannoten (een gezond hart), cashewnoten (ijzer en weerstand) en hazelnoten (foliumzuur en zwangerschap). Vind je het lastig om er in de supermarkt één te kiezen? Ga voor een ongezouten notenmix. Zo heb je van alles wat in huis.

Wat is het verschil tussen gebrand en ongebrande noten?

Ongebrande noten zijn puur en onbewerkt, gebrande noten zijn juist wél bewerkt. Gebrande noten zoals cashew en pistache zijn in olie gefrituurd. Maar wees niet bang, ook deze noten zijn nog steeds gezond. In noten zitten volgens het Voedingscentrum namelijk zoveel gezonde vetten, dat ze nog amper olie opnemen. Een echte superfood dus!

Cashewnoten ongezouten

170 g

3,85
0

Geroosterde amandelen ongezouten

190 g

3,49
0

Huismix royal ongezouten notenmix

225 g

2,72
0

Notenmelange ongezouten

190 g

2,09
0

Notenmix macadamia ongezouten

150 g

3,99
0

Notenmix naturel ongezouten

175 g

3,99
0

Studentenhaver

200 g

2,00
3 voor 5.00
0

Walnoten ongezouten

110 g

3,29
0

Zijn noten een gezond tussendoortje?

Absoluut! Krijg je aan het eind van de middag lekkere trek en heb je zin om te snoepen? Laat die zak chips of rol koekjes liggen en kies eens voor noten. Noten zijn een gezond alternatief én dus een ideaal tussendoortje. Noten geven je lichaam namelijk een energieboost. Kies wel de gezonde variant zonder toegevoegde suikers en zout.

Noten als vis- of vleesvervanger?

Staat er geen vis of vlees op je menu? Noten zijn een prima vervanger. Je vindt ze daarom vaak terug in groenteburgers en vleesvervangers. En voor wie graag in de keuken staat is koken met noten een feestje. Het zijn echte smaakmakers en je kunt er eindeloos mee experimenteren! Probeer eens deze hartige noten-kaasballetjes voor bij de borrel, een frisse buddha bowl met romige walnotendressing, een zoete notentaart met sinaasappel als je iets hebt te vieren of een frisse couscoussalade met limoen en walnoten.

Recepten met noten