0
Winkelmand

Jauheliha ja riisiä uunista (gehakt/rijst-schotel) van Ritva Turkenburg

Op de dagen dat de Nederlandse temperaturen naar Finse dieptes dalen, houd je jezelf warm met deze heerlijke ovenschotel van Ritva Turkenburg. Ritva Turkenburg: “De winters in Finland zijn erg koud en vroeger kookten ze vooral op traditionele gietijzeren houtkachels. Hout was overal aanwezig, dus dat was goedkoper dan elektrisch koken en ondertussen hield de kachel het huis warm. Daarbij was het wel makkelijker om alle ingrediënten in een pan te doen en lekker te laten sudderen op het vuur. Ik vermoed dat er daardoor een Finse ovenschoteltraditie is ontstaan. Vooral in de winter eten we dat veel. Een daarvan is jauheliha ja riisiä uunista, gehakt/rijst-schotel uit de oven. Toen ik klein was en in Helsinki woonde, maakte ik dit vaak samen met mijn moeder klaar voor de lunch. In Finland eten ze tussen de middag warm. Ik maak het nu als avondeten klaar wanneer mijn kleinkinderen langskomen. Ze smullen er iedere keer van. Je eet het met augurken en de typisch Scandinavische lingonsylt, dat is vossenbessenjam, maar het kan ook met cranberryjam gegeten worden."

Bereiding
Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  2. Schil de wortelen en snijd ze in kleine stukjes. Breng water aan de kook en voeg de wortelen toe en laat ze 10 minuten koken.
  3. Giet af en stamp fijn met een stamper. Snipper ondertussen de ui en bak samen met het gehakt aan in een klontje boter in een koekenpan. Breng op smaak met sojasaus, zout en peper.
  4. Doe de afgegoten rijst en het gehakt bij de gestampte wortelen en meng alles goed door elkaar.
  5. Klop in een apart schaaltje de melk met de eieren los.
  6. Vet een vuurvaste ovenschaal in en schep hier het gehaktmengsel in. Schenk het eimengsel erbij. Verdeel de boter in kleine stukjes over de schotel.
  7. Bak de ovenschotel in 30 minuten of tot het eimengsel gestold is. Serveer met augurken en cranberrycompote.

Ingrediënten

4 personen

1 kilogram winterpenen

1 ui

15 gram boter

500 gram rundergehakt

300 gram rijst

1 eetlepel sojasaus

peper (naar smaak toevoegen)

zout (naar smaak toevoegen)

500 milliliter melk

2 eieren

15 gram boter

augurken (naar smaak toevoegen)

cranberrycompote (naar smaak toevoegen)

Ingrediënten

Voor 4 personen

Winterpeen product photo
WinterpeenWinterpeen stuks0,35
Alternatief
10
3565 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
Croma Bakken en braden met vitamine a & d wikkel product photo
Croma Bakken en braden met vitamine a & d wikkelCroma Bakken en Braden met Vitamine A & D Wikkel 250 g1,55
Alternatief
1
8713526800307 product photo
Alternatief
2
Momenteel niet beschikbaar
g'woon Basmati rijst product photo
g'woon Basmati rijstg'woon basmati rijst 1000g2,49
Alternatief
1
8711200208401 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
Verstegen 4-Seizoenen peper product photo
Verstegen 4-Seizoenen peperVerstegen 4-seizoenen peper 43 g Pot2,85
Alternatief
1
Verstegen Zeezout product photo
Verstegen ZeezoutVerstegen zeezout 85 g Pot2,55
Alternatief
1
Bio+ Biologische houdbare halfvolle melk product photo
Bio+ Biologische houdbare halfvolle melkBio+ Biologische halfvolle melk 1,5% 1L1,09
Alternatief
1
Bio+ Biologische Eieren 10 Stuks product photo
Bio+ Biologische Eieren 10 StuksBio+ Eieren3,99
Alternatief
1
g'woon Augurken fijn zoetzuur product photo
g'woon Augurken fijn zoetzuurg'woon Augurken fijn zoetzuur 330gr0,99
Alternatief
1
Ocean Spray Cranberry compote product photo
Ocean Spray Cranberry compoteOcean Spray Sauce Original Cranberry 250 g Bus1,69
1

Alternatief