0
Winkelmand

Kåldolmar (koolrolletjes) van Karin Åsén

Karin Åsén vroeg vroeger haar moeder vaak of ze kåldolmar wilde maken. De Zweedse variant van de Turkse dolmas: koolrolletjes met gehakt. Haar moeder zuchtte altijd een beetje, maar deed het toch vaak.  Karin Åsén: “Mijn moeder kon ontzettend lekker koken, maar vond kåldolmar te bewerkelijk. Toch stond ze speciaal voor mij regelmatig wat langer in de keuken om mijn lievelingseten te maken. Zelfs toen ik als student in het weekend thuiskwam, verraste ze me er vaak mee. Kåldolmar is inmiddels een typisch Zweeds wintergerecht, maar het is geïnspireerd op Turkse dolma's met wijnbladeren. Koning Karl XII bracht dit in de achttiende eeuw mee uit Turkije en sinds 2010 vieren ze op zijn sterfdag nationale kåldolmens dag. In Zweden gebruiken we echter kool in plaats van wijnbladeren. In winters Zweden was er vroeger weinig verse groenten te krijgen. Kool groeide er wel, dus daarom bestaan er veel winterse koolgerechten. Tegenwoordig kun je alles krijgen, maar veel Zweden hechten nog steeds veel waarde aan seizoenproducten en gebruiken liever kool dan geïmporteerde wijnbladeren."

Bereiding
Ingrediënten

Bereiding

  1. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.
  2. Draai een kurkentrekker in de kern van de witte kool.
  3. reng een grote pan water aan de kook. Plaats de kool op de kop in het water en laat 5 tot 8 minuten zachtjes koken. Zorg dat de hele kool in het water hangt. Haal de kool aan de kurkentrekken uit de pan. Snijd 10 tot 12 zachte bladeren los van de kern en laat uitlekken op een schone theedoek
  4. Meng het gehakt met de rijst en breng op smaak met zout en peper. Voeg beetje bij beetje de melk toe totdat het meng-sel ‘los’ is
  5. Leg de koolbladeren op het aanrecht. Schep 2 tot 3 eetlepels gehakt op elk blad. Vouw de zijkanten van het koolblad naar binnen en rol 'm op. Steek vast met een kleine satéprikker.
  6. Vet een ovenschaal in met boter en leg de rolletjes in de schaal. Smelt in een pan de boter met de sojasaus en slagroom. Schenk dit over de rolletjes zodra de boter is gesmolten en alles goed gemengd is.
  7. Zet de schaal in de oven en bak de rolletjes in 45 minuten tot ze zacht en gaar zijn. Draai de rolletjes halverwege de baktijd om.

Ingrediënten

4 personen

1 witte kool

300 gram rijst

300 gram half-om-half gehakt

1.5 theelepels zout

0.5 theelepel peper

2 deciliter melk

2.5 eetlepels boter

1 scheutje sojasaus

1 scheutje slagroom

Ingrediënten

Voor 4 personen

Witte kool product photo
Witte koolWitte kool2,39
Alternatief
1
g'woon Basmati rijst product photo
g'woon Basmati rijstg'woon basmati rijst 1000g2,49
Alternatief
1
8713526800666 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
Verstegen Zeezout product photo
Verstegen ZeezoutVerstegen zeezout 85 g Pot2,55
Alternatief
1
Verstegen 4 seizoenen peper product photo
Verstegen 4 seizoenen peperVerstegen 4-seizoenen peper 43 g Pot2,85
Alternatief
1
Melkan Halfvolle melk product photo
Melkan Halfvolle melkMelkan Melk Verse Halfvolle 1 l Pak met punt1,09
Alternatief
1
g'woon Bak & braad bewust product photo
g'woon Bak & braad bewustg'woon Bak & Braad Bewust 400ml0,92
Alternatief
1
8711200208401 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
Melkan slagroom product photo
Melkan slagroommelkan Verse slagroom 35% vet 250ml1,25
Alternatief
1

Alternatief