0
Winkelmand

Karamel-kerstcake

Probeer eens deze karamel-kerstcake!

Bereiding
Ingrediënten

Bereiding

  1. Maak de chocolade kerstboompjes. Smelt hiervoor de chocolade au bain-marie en laat circa 30 minuten afkoelen zodat de chocolade iets dikker wordt. Vouw een spuitzakje (cornetje) van een driehoekige strook bakpapier. Vul het spuitzakje met de gesmolten chocolade en duw de chocolade vanaf de bovenkant naar beneden. Spuit op die manier kerstboompjes van verschillende hoogtes op een stuk bakpapier. Laat de chocolade op een koele plaats helemaal opstijven. Steek de boompjes voorzichtig met een paletmes of spatel van het bakpapier.
  2. Bereid de salted caramel. Verwarm de suiker met 50 ml water in een steelpan met dikke bodem op middelhoge stand tot de suiker helemaal gesmolten is. Laat het suikermengsel zachtjes borrelen. Roer niet, maar draai de pan af en toe rond. Voeg, als de suiker begint te kleuren, op een lage stand de boter toe en laat deze smelten. Voeg voorzichtig op een lage stand de room in delen toe. Roer en kook zachtjes 1 minuut. Neem de karamel van de warmtebron en voeg het zout toe. Laat afkoelen voor gebruik of bewaar in de koelkast. De karamel kun je in de koelkast zo'n 2 weken bewaren in een schone, afgesloten pot. Verwarm circa 3 minuten in de magnetron op 400 Watt om de karamel weer vloeibaar te maken.
  3. Verwarm de oven voor op 160ºC.
  4. Vet de springvormen in en bestuif ze met bloem.
  5. Meng voor de cake 500 gram suiker, 150 ml water, de slagroom en 2 eetlepels van de boter in een pan. Laat de suiker oplossen zonder dat het mengsel kookt.
  6. Breng daarna aan de kook en kook in 5-10 minuten tot een goudbruine karamel.
  7. Voeg vervolgens de helft van het bier toe tot je een egale siroop krijgt.
  8. Laat de siroop afkoelen en klop met een mixer de overige boter erdoor. Klop een voor een de eieren door het mengsel.
  9. Voeg het overige bier en de koekkruiden toe. Spatel vervolgens het bakmeel erdoor.
  10. Schep het beslag in de springvormen en bak circa 40 minuten in de oven.
  11. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Blijft er nog wat beslag aan de prikker hangen, zet de cakes dan nog iets langer in de oven.
  12. Neem de cakes uit de oven en laat goed afkoelen.
  13. Bestrijk 1 cake met (goed afgekoelde) salted caramel en stapel de tweede erop.
  14. Maak de frosting. Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen.
  15. Klop de boter met de poedersuiker met een mixer goed door elkaar tot een zo wit mogelijk mengsel.
  16. Schep de slagroom, gesmolten chocolade, vanille en een snufje zout erdoor. Zorg ervoor dat de slagroom niet te koud is, anders schift de frosting.
  17. Bestrijk de boven- en zijkanten van de taart royaal met de frosting.
  18. Plak de chocolade kerstboompjes voorzichtig tegen de zijkant van de taart.
  19. Kook de cranberry's circa 5 minuten in een klein beetje water. Giet af en laat afkoelen.
  20. Schep daarna de basterdsuiker door de cranberry's en verdeel over het midden van de taart.

Ingrediënten

10 personen

voor de chocolade kerstboompjes

400 gram pure chocolade

voor de salted caramel

100 gram boter in blokjes

125 milliliter kookroom

1 theelepel grof zeezout

voor de cake

500 gram suiker

2 eetlepels bloem om te bestuiven

500 gram suiker

300 milliliter donkerbruin bier

3 eieren

1 theelepel koekkruiden

500 gram zelfrijzend bakmeel

voor de frosting

125 milliliter slagroom

225 gram zachte boter

175 gram witte chocolade

225 gram zachte boter

300 gram poedersuiker

125 milliliter slagroom

0.5 theelepel vanille-essence

voor de gesuikerde cranberry's

2 eetlepels cranberry's

25 gram witte basterdsuiker

Ingrediënten

Voor 10 personen

g'woon Chocoladereep extra puur 85% product photo
g'woon Chocoladereep extra puur 85%g'woon Extra Pure Chocolade 85% Cacao 100 g1,39
Alternatief
4
Van Gilse Kristalsuiker fijn product photo
Van Gilse Kristalsuiker fijnVan Gilse Kristalsuiker Fijn 750 Gram Stazak1,19
Alternatief
1
Croma Bakken en braden met vitamine a & d wikkel product photo
Croma Bakken en braden met vitamine a & d wikkelCroma Bakken en Braden met Vitamine A & D Wikkel 250 g1,55
Alternatief
1
8710624205287 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
Verstegen Zeezout product photo
Verstegen ZeezoutVerstegen zeezout 85 g Pot2,55
Alternatief
1
Laarmans Tarwebloem product photo
Laarmans TarwebloemLaarmans Tarwebloem0,45
Alternatief
1
Melkan Slagroom spuitbus product photo
Melkan Slagroom spuitbusMelkan slagroom 250gr vol & romig1,05
Alternatief
1
Croma Bakken en braden met vitamine a & d wikkel product photo
Croma Bakken en braden met vitamine a & d wikkelCroma Bakken en Braden met Vitamine A & D Wikkel 250 g1,55
Alternatief
1
Leffe Bruin Belgisch Abdijbier Flessen 6 x 30 cl product photo
Leffe Bruin Belgisch Abdijbier Flessen 6 x 30 clLEFFE BRUIN CLUSTER Speciaalbieren6,19
Alternatief
1
Bio+ Biologische Eieren 10 Stuks product photo
Bio+ Biologische Eieren 10 StuksBio+ Eieren3,99
Alternatief
1
Verstegen Mix voor koek & speculaas product photo
Verstegen Mix voor koek & speculaasVerstegen kruidenmix voor koek en speculaas 40 g Pot1,65
Alternatief
1
Koopmans Zelfrijzend amandelbakmeel glutenvrij product photo
Koopmans Zelfrijzend amandelbakmeel glutenvrijKoopmans Zelfrijzend Amandelmeel glutenvrij3,99
Alternatief
3
g'woon Tablet wit chocolade product photo
g'woon Tablet wit chocoladeg'woon Tablet wit chocolade0,49
Alternatief
2
Van Gilse Poedersuiker product photo
Van Gilse PoedersuikerVan Gilse Poedersuiker 250 Gram Bus0,89
Alternatief
2
Dr. Oetker Vanille Aroma product photo
Dr. Oetker Vanille AromaDr. Oetker Aroma Vanille 38 ml Fles0,95
Alternatief
1
Cranberries product photo
CranberriesCranberries 250gr3,65
Alternatief
1
Van Gilse Witte basterdsuiker product photo
Van Gilse Witte basterdsuikerVan Gilse Witte Basterdsuiker 600 Gram Stazak0,99
Alternatief
1

Alternatief

Voedingswaarde

Energie
1330
Koolhydraten
171
Vetten
65
Verzadigde vetten
41
Eiwitten
12
Vezels
0
Zout
0
Suiker
0