0
Winkelmand

Koekmannetjes van Wilma den Hollander

Het sprookje over het koekmannetje bracht Wilma op het idee om het mannetje te gaan bakken en in de boom te hangen! The Gingerbread Man is ergens rond 1870 geboren in een sprookje. Nadat een oud vrouwtje hem heeft gebakken, neemt hij de benen. Onderweg wil iedereen wel een hapje van hem nemen, maar hij is iedereen te snel af. Als hij de vos tegenkomt, lokt deze hem met een listige truc naar hem toe. Je kunt wel raden wat er dan gebeurt. Wilma: “Vroeger werden wij altijd voorgelezen uit de Gouden Boekjes. Op de één of andere manier doet het verhaal van het koekmannetje mij aan Kerstmis denken. Het koekmannetje was alweer wat naar de achtergrond verdwenen, totdat ik de film Shrek zag. Daar kwam The Gingerbread Man ineens tevoorschijn. Nu was ik oud genoeg om het mannetje zelf te bakken, net als het oude vrouwtje in het verhaaltje. En dus maak ik al jaren deze mannetjes en hang ik ze in mijn kerstboom. Hoe dichter bij Kerstmis, hoe minder er over blijft van de mannetjes. Zo komt nostalgie tot leven.”  

Bereiding
Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg met een deegroller tot een grote lap.
  2. Snijd de koekmannetjes uit met een mesje of steek ze uit met een vormpje. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, niet te dicht bij elkaar.
  3. Maak met een pen een gaatje in de hoofden van de poppetjes, zodat de mannetjes met een lintje of een haakje in de boom gehangen kunnen worden.
  4. Bak ze gaar. Houd voor de kleine mannetjes een baktijd aan van 12 minuten en voor de grote mannetjes 15 minuten.
  5. Haal ze daarna uit de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat. Het afkoelen is belangrijk, want het zorgt ervoor dat ze niet kunnen breken.
  6. Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met een beetje water, totdat er een papje ontstaat. Je kunt de mannetjes versieren met het glazuur of met allerlei bakversieringen. De bakversieringen plak je op de mannetjes door het poedersuikerglazuur als lijm te gebruiken.

Ingrediënten

6 personen

175 gram boter

200 gram bruine basterdsuiker

1 ei

0.5 sinaasappel sap en rasp

50 milliliter schenkstroop

300 gram zelfrijzend bakmeel

3 theelepels speculaaskruiden

snufje zout (naar smaak toevoegen)

1 eetlepel bloem

1 eetlepel poedersuiker

bakversieringen naar keuze (naar smaak toevoegen)

Ingrediënten

Voor 6 personen

Croma Bakken en braden met vitamine a & d wikkel product photo
Croma Bakken en braden met vitamine a & d wikkelCroma Bakken en Braden met Vitamine A & D Wikkel 250 g1,55
Alternatief
1
Van Gilse Donkere basterdsuiker product photo
Van Gilse Donkere basterdsuikerVan Gilse Donkere Basterdsuiker 600 Gram Stazak0,89
Alternatief
1
Scharreleieren M product photo
Scharreleieren MScharreleieren M1,99
Alternatief
1
Handsinaasappelen product photo
HandsinaasappelenCOOP Handsinaasappel maat 3/4/52,99
Alternatief
1
Van Gilse Schenkstroop orgineel product photo
Van Gilse Schenkstroop orgineelVan Gilse Originele Schenkstroop 600 Gram Fles1,39
Alternatief
1
Koopmans Zelfrijzend amandelbakmeel glutenvrij product photo
Koopmans Zelfrijzend amandelbakmeel glutenvrijKoopmans Zelfrijzend Amandelmeel glutenvrij3,99
Alternatief
2
Verstegen Mix voor koek & speculaas product photo
Verstegen Mix voor koek & speculaasVerstegen kruidenmix voor koek en speculaas 40 g Pot1,65
1
Verstegen Zeezout product photo
Verstegen ZeezoutVerstegen zeezout 85 g Pot2,55
Alternatief
1
Laarmans Tarwebloem product photo
Laarmans TarwebloemLaarmans Tarwebloem0,45
Alternatief
1
Van Gilse Poedersuiker product photo
Van Gilse PoedersuikerVan Gilse Poedersuiker 250 Gram Bus0,89
Alternatief
1
8710466283429 product photo
1
Momenteel niet beschikbaar

Alternatief