0
Winkelmand

Nadine’s Mazzelpof

Als Nadine Kuipers (25) uit Groningen niet met haar neus in de boeken zit voor haar studie aan de Rijksuniversiteit Groningen, dan staat ze in de keuken en bakt ze de meest fantastische zoete streekgerechten, zoals deze Mazzelpof. Een Groningse poffert.  Met dit recept won Nadine de heuse poffert-bakwedstrijd van Landgoed Borg Verhildersum in Leens

Bereiding
Ingrediënten

Bereiding

  1. Begin met de vulling en doe alle kleingesneden vruchten in een kom. Voeg de sinaasappellikeur,de rasp en het sap van één schoongeboende sinaasappel toe en roer goed. Laat dit minstens een halve dag wellen.
  2. Laat vervolgens uitlekken in een zeef en vang het vocht op. Splits de eieren. Klop het eiwit schuimig, voeg een snufje zout toe en zet het even aan de kant. Doe de basterdsuiker en de gembersiroop bij de eidooiers en klop dit ook schuimig.
  3. Zeef het bakmeel samen met een snuf zout, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat en kruidnagelpoeder boven een kom. Roer het geklopte dooiermengsel met de melk, de gesmolten boter en 2 eetlepels van het opgevangen vruchtennat door de droge bestanddelen tot een stevig beslag. Je kunt eventueel wat extra melk toevoegen om het beslag te binden. Maak het niet te vloeibaar, anders zinken de vruchten tijdens het garen.
  4. Doe wat bloem in een kom en hussel daar de uitgelekte vruchtjes door. Doe vervolgens deze vruchtjes samen met de gehakte walnoten en de rasp van de tweede sinaasappel bij het beslag. Roer meteen goed door. Spatel daarna het eiwit voorzichtig door het mengsel.
  5. Vet de pofferttrommel en de deksel goed in met boter en bestrooi de binnenkant met sesamzaad. Doe dan voorzichtig lepel voor lepel het beslag in de vorm. Vul de vorm voor drievierde en sluit af met de deksel.
  6. Zet de pofferttrommel in een pan met water. Het is belangrijk dat het water onder de rand van de trommel blijft. Zet de pan op een laag pitje. De poffert moet zachtjes garen.
  7. Zet na anderhalf uur het vuur uit, en laat de poffert nog 10 minuten in het water staan. Haal daarna de vorm uit de pan en haal de deksel eraf. Laat hem nog nu nog een keer 10 minuten staan.
  8. Stort de poffert dan op een bord en laat het afkoelen. Bestuif hem met poedersuiker.

Ingrediënten

4 personen

Voor het beslag:

250 gram zelfrijzend bakmeel

3 eieren

135 milliliter volle melk

2 eetlepels gesmolten boter

1 eetlepel lichtbruine basterdsuiker

1 theelepel gembersiroop

1 flinke snuf zout

1 theelepel gemalen kaneel

1 theelepel gemalen gember

1 mespuntje versgeraspte nootmuskaat

1 mespuntje gemalen kruidnagel

100 gram gedroogde abrikozen

3 verse dadels

2 sinaasappels

75 gram walnoten

150 milliliter sinaasappellikeur Cointreau

50 gram zwart sesamzaad

poedersuiker (naar smaak toevoegen)

Voor de vulling en versiering:

100 gram gele rozijnen

Ingrediënten

Voor 4 personen

Koopmans Zelfrijzend amandelbakmeel glutenvrij product photo
Koopmans Zelfrijzend amandelbakmeel glutenvrijKoopmans Zelfrijzend Amandelmeel glutenvrij3,99
Alternatief
2
Bio+ Biologische Eieren 10 Stuks product photo
Bio+ Biologische Eieren 10 StuksBio+ Eieren3,99
Alternatief
1
Melkan Volle melk product photo
Melkan Volle melkMelkan Melk Verse Volle 1 l Pak met punt1,15
Alternatief
1
Croma Bakken en braden met vitamine a & d wikkel product photo
Croma Bakken en braden met vitamine a & d wikkelCroma Bakken en Braden met Vitamine A & D Wikkel 250 g1,55
Alternatief
1
Van Gilse Lichte basterdsuiker product photo
Van Gilse Lichte basterdsuikerVan Gilse Lichte Basterdsuiker 600 Gram Stazak0,99
Alternatief
1
Smaakt Bio gembersiroop product photo
Smaakt Bio gembersiroopSmaakt Gembersiroop 215 ml fles3,79
1
Verstegen Zeezout product photo
Verstegen ZeezoutVerstegen zeezout 85 g Pot2,55
Alternatief
1
Verstegen Kaneel gemalen product photo
Verstegen Kaneel gemalenVerstegen Kaneel gemalen 37 g Pot2,19
Alternatief
1
Verstegen Gember gemalen product photo
Verstegen Gember gemalenVerstegen gember gemalen 26 g Pot2,49
Alternatief
1
Verstegen Nootmuskaat gemalen product photo
Verstegen Nootmuskaat gemalenVerstegen nootmuskaat gemalen 40 g Pot3,19
Alternatief
1
Verstegen Kruidnagel gemalen product photo
Verstegen Kruidnagel gemalenVerstegen Kruidnagel gemalen 35 g Pot2,55
Alternatief
1
g'woon Sultana rozijnen product photo
g'woon Sultana rozijnenG'Woon rozijn sultana 375 gram1,39
Alternatief
1
Abrikozen zonder pit product photo
Abrikozen zonder pitAbrikozen 250gr2,99
Alternatief
1
Dadels zonder pit product photo
Dadels zonder pitDadels zonder pit 250gr2,51
Alternatief
1
Handsinaasappelen product photo
HandsinaasappelenCOOP Handsinaasappel maat 3/4/52,99
Alternatief
1
g'woon Walnoten product photo
g'woon Walnoteng'woon Walnoten ongebrand en ongezouten 150gr2,14
Alternatief
1
Passoã Orange juice product photo
Passoã Orange juicePassoa Pre-Mix Orange 5% 0.25L1,88
Alternatief
1
Verstegen Sesamzaad product photo
Verstegen SesamzaadVerstegen sesamzaad 44 g Pot2,25
2
Van Gilse Poedersuiker product photo
Van Gilse PoedersuikerVan Gilse Poedersuiker 250 Gram Bus0,89
Alternatief
1

Alternatief