0
Winkelmand

Olijvencake met artisjok-tomaatvulling en kruidenhangop

Bijzonder recept voor de feestdagen voor de avontuurlijke kok!

Bereiding
Ingrediënten

Bereiding

  1. Rasp de kaas, snipper de sjalotjes en pers de knoflook. Gebruik alleen de blaadjes van de peterselie en hak deze fijn.
  2. Voor de cake: verwarm de oven voor op 160ºC. Pureer de olijven met het uitlekvocht in een blender helemaal fijn tot een pasta. Meng de bloem met het bakpoeder, de kaas en 5 gram zout in een kom. Voeg al kloppend met een garde of mixer een voor een de eieren toe. Voeg de karnemelk daarna beetje bij beetje toe en klop de olijvenpasta erdoor. Spatel eventueel wat inktvisinkt erdoor voor een zwarte cake (zie tip). Giet het beslag in de ovenschaal tot een hoogte van circa 2 cm en bak circa 20 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen en stort op een snijplank. Steek rondjes uit de cake met een grote steker. Steek vervolgens met een kleine steker het midden eruit. Maak voor de kruidenhangop de theedoek vochtig en hang deze in een zeef boven een kom. Vul de theedoek met de yoghurt en laat 1 nacht uitlekken. Pureer de peterselie met de olie in een blender en laat circa 20 minuten draaien. Zeef dit mengsel door een fijne zeef en bewaar deze olie in de koelkast. Meng de hangop met de groene olie en breng op smaak met zout en peper. Schep in een spuitzak.
  3. Snijd voor de vulling de onderkant van de tomaten kruislings in, leg ze enkele tellen in kokend water en trek het vel eraf. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  4. Snijd de artisjokken in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan op een lage stand en laat hierin de sjalot met de knoflook, laurier en een snufje zout sudderen tot de sjalot glazig is. Schakel de warmtebron uit en voeg de artisjok, tomaat en peterselie toe.
  5. Rasp de schil van de citroenen en voeg de citroenrasp en balsamico naar smaak toe aan de vulling. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Rooster voor de garnering het sesamzaad in een droge, hete koekenpan en laat afkoelen. Meng de sesam met de oregano en fijngehakte bieslook.
  7. Verdeel de artisjok-tomaatvulling over het midden van de cakerondjes en spuit de kruidenhangop erop. Bestrooi de cake met de sesam-melange.

Ingrediënten

4 personen

voor de cake

125 gram zwarte olijven

150 gram bloem

0.5 zakje bakpoeder ca. 8 gram

20 gram oude kaas geraspt

2 eieren

100 milliliter karnemelk

voor de yoghurtsaus

1 liter yoghurt

100 milliliter zonnebloemolie

voor de vulling

5 takjes platte peterselie fijngehakt

6 tomaten

1 pot artisjokharten op olie

2 eetlepels olijfolie

2 sjalotjes gesnipperd

2 teentjes knoflook geperst

4 laurierblaadjes

5 takjes platte peterselie fijngehakt

2 citroenen schoongeboend

5 eetlepels witte balsamicoazijn

voor de garnering

60 gram sesamzaadjes

10 gram gedroogde oregano

3 sprieten bieslook fijngehakt

Ingrediënten

Voor 4 personen

g'woon Zwarte olijven zonder pit product photo
g'woon Zwarte olijven zonder pitg'woon zwarte olijven zonder pit 220g0,99
Alternatief
1
Laarmans Tarwebloem product photo
Laarmans TarwebloemLaarmans Tarwebloem0,45
Alternatief
1
Dr. Oetker Backin bakpoeder product photo
Dr. Oetker Backin bakpoederDr. Oetker Backin bakpoeder0,59
Alternatief
1
Vergeer Extra oude kaas plakken product photo
Vergeer Extra oude kaas plakkenVergeer Holland XO gesneden kaas extra oud 175gr2,99
Alternatief
1
Bio+ Biologische Eieren 10 Stuks product photo
Bio+ Biologische Eieren 10 StuksBio+ Eieren3,99
Alternatief
1
Melkan Karnemelk product photo
Melkan KarnemelkMelkan Karnemelk Verse 1 l Pak met punt0,99
Alternatief
1
Zuivelmeester Yoghurt Griekse stijl 10% vet product photo
Zuivelmeester Yoghurt Griekse stijl 10% vetZuivelmeester Yoghurt Griekse stijl 10% vet1,79
Alternatief
1
Platte peterselie product photo
Platte peterseliePlatte peterselie0,89
Alternatief
1
g'woon Zonnebloemolie product photo
g'woon Zonnebloemolieg'woon Zonnebloemolie1,75
Alternatief
1
Trostomaten product photo
TrostomatenCoop trostomaten 500g schaaltje1,99
Alternatief
1
g'woon Artisjokharten product photo
g'woon ArtisjokhartenGwoon Artisjokharten 390g2,39
1
g'woon Olijfolie traditioneel product photo
g'woon Olijfolie traditioneelg'woon olijfolie traditioneel 500ml3,79
Alternatief
1
Sjalotten product photo
SjalottenSjalotten 400g0,89
Alternatief
1
Knoflook droog product photo
Knoflook droogknoflook 2 stuks1,19
Alternatief
1
Verstegen Laurier product photo
Verstegen LaurierVerstegen Laurier 2 g zakje1,33
Alternatief
1
3416 product photo
Alternatief
2
Momenteel niet beschikbaar
Monini Balsamico azijn product photo
Monini Balsamico azijnMonini azijn Balsamico Wijn 250 milliliter2,87
Alternatief
1
Verstegen Sesamzaad product photo
Verstegen SesamzaadVerstegen sesamzaad 44 g Pot2,25
2
8712200078223 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
Verse bieslook product photo
Verse bieslookCoop Bieslook 20g0,92
Alternatief
1

Alternatief

Voedingswaarde

Energie
495
Koolhydraten
33
Vetten
29
Verzadigde vetten
6
Eiwitten
20
Vezels
6
Zout
0.9
Suiker
0