0
Winkelmand

Paté van gevogelte en noten van Inge Janson

Inge Janson uit Amersfoort zet de paté-traditie van haar slagersfamilie voort. Ze leert ons hoe je zelf een paté maakt. Een plakje paté is heerlijk als borrelhap, voorgerecht of op een boterham bij de lunch. Maak de paté een dag van tevoren, dan zijn de smaken goed in elkaar getrokken.

Bereiding
Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 110 graden Celsius. Snijd de kippenlever en de speklapjes in dobbelsteentjes. Zorg dat alles klaarstaat, zodat je kunt doorwerken.
  2. Maal de kippenlever fijn in de keukenmachine. Haal eruit en doe hetzelfde met de speklapjes. Maal het vlees niet te fijn, want dan gaat er veel smaak verloren. Gebruik je een gehaktmolen? Gebruik dan de grove plaat.
  3. Kneed het brood met de eieren tot een smeuïge massa. Meng het vervolgens met de gemalen kippenlever en speklapjes.
  4. Rits de blaadjes los van de takjes tijm en doe ze met een fijngesneden teen knoflook en de foelie bij het vlees.
  5. Voeg de peperkorrels en de helft van de nootjes toe aan het vlees en breng het op smaak met zout en peper. Kneed het met de handen tot een stevige, gebonden massa.
  6. Doe het mengsel in de terrine en maak de bovenlaag mooi gelijk.
  7. Dek de terrine af met de plakken ontbijtspek. Bedek daarna met aluminiumfolie en plaats de schaal ongeveer een uur de oven. De paté is klaar als de kerntemperatuurmeter 70 graden Celsius aangeeft. Dit is ongeveer na 80 minuten. Laat de paté buiten de oven afkoelen.
  8. Doe het gelatinepoeder samen met de appelsap in een pan. Je kunt eventueel ook wat witte port toevoegen. Wanneer je port gebruikt, gebruik dan iets minder appelsap. Warm dit op tot 70 graden Celsius. Laat het afkoelen in de koelkast tot het stroperig wordt. Dit duurt zo’n 20 minuten. Giet de gelei in laagjes over de paté.
  9. Versier de paté met de nootjes, de takjes tijm, de druiven en de teen knoflook. Bewaar de paté in de koelkast.

Ingrediënten

12 personen

300 gram kippenlever

700 gram speklapjes

2 sneetjes witbrood zonder korst

2 eieren

3 takjes verse tijm optioneel

1 gram gedroogde tijm

1 teen gepelde knoflook

1 gram foelie

1 theelepel peperkorrels

40 gram ongezouten pistachenootjes
of
40 gram hazelnoten

12 gram zout

3 gram peper

75 gram ontbijtspek

12 gram gelatinepoeder
of
8 gelatineblaadjes

200 centiliter appelsap

1 borrelglas witte port optioneel

3 takjes verse tijm optioneel

1 takje blauwe druiven

1 theelepel peperkorrels

voor de garnering

1 teen ongepelde knoflook

Ingrediënten

Voor 12 personen

2383192000000 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
Varkensspeklap zonder zwoerd product photo
Varkensspeklap zonder zwoerdCoop Varkensspeklap zonder zwoerd 3 stuks2,90
Alternatief
1
Euro witbrood heel product photo
Euro witbrood heelHeel witbrood0,80
Alternatief
1
Scharreleieren M product photo
Scharreleieren MScharreleieren M2,99
Alternatief
1
Verstegen Tijm product photo
Verstegen TijmTijm is zeer goed te combineren met vette producten omdat het de vertering bevorderd.1,95
1
Verstegen Tijm product photo
Verstegen TijmTijm is zeer goed te combineren met vette producten omdat het de vertering bevorderd.1,95
1
Knoflook droog product photo
Knoflook droogknoflook 2 stuks1,05
Alternatief
1
8712200073259 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
8712200968296 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
8710725028280 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
8710466236821 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
Verstegen Zeezout product photo
Verstegen ZeezoutVerstegen zeezout 85 g Pot2,55
Alternatief
1
Verstegen 4 seizoenen peper product photo
Verstegen 4 seizoenen peperVerstegen 4-seizoenen peper 43 g Pot2,85
Alternatief
1
Trots van Coop Authentieke ontbijtspek product photo
Trots van Coop Authentieke ontbijtspekOntbijtspek2,31
Alternatief
1
Dr. Oetker Bladgelatine Helder 12 st. product photo
Dr. Oetker Bladgelatine Helder 12 st.Dr. Oetker Gelatine Wit 20 g0,85
1
g'woon Appelsap fles product photo
g'woon Appelsap flesg'woon Appelsap 1,5l1,79
Alternatief
2
8710624101299 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
Druiven blauw pitloos product photo
Druiven blauw pitloosDruiven blauw pitloos, Coop, 500 gram2,49
Alternatief
1
Knoflook droog product photo
Knoflook droogknoflook 2 stuks1,05
Alternatief
1

Niet beschikbaar

gelatineblaadjes
Geen product gevonden

Alternatief