0
Winkelmand

Plaattaart met appel en amandelen van Layla Çelik

De klassieke combinatie van appel, kaneel en citroen is heerlijk met wat extra amandelen op deze winterse plaattaart. Layla Çelik: “Ik kon voor mijn blog nog nét een foto maken van mijn allereerste plaattaart. De kinderen hadden hem het liefst zo uit de oven opgegeten. Wij zijn echte zoetekauwen, dus ik bak regelmatig. Dat kan iets Turks zijn, maar ook zoiets oer-Hollands als een appelplaattaart. Wat ik leuk aan plaattaarten vind, is dat het makkelijk en snel is, mocht je familie plotseling op de stoep staan. Waar je op moet letten, is dat het bladerdeeg niet té zacht wordt bij het ontdooien en dat de bodem goed gaar bakt. Prik daarvoor wat gaatjes in het deeg voordat je de vulling erop schept. Worden de randjes te snel bruin? Bedek de taart dan met aluminiumfolie en draai de temperatuur wat lager.”

Bereiding
Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat het ongeveer 10 minuten ontdooien uit de verpakking. Niet te lang, want dan wordt het te zacht.
  2. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Meng de appels samen met de rozijnen, suiker en amandelen in een kom.
  3. Voeg citroensap en kruiden toe en meng dit goed door elkaar. Laat het even staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  4. Vet bakplaat in met een beetje zonnebloemolie of bekleed 'm met bakpapier.
  5. Verdeel het blader-deeg op de plaat/vorm en ‘plak’ het aan elkaar vast. Sommige vellen moet je snijden om het passend te krijgen.
  6. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg. Verdeel de appelvulling over de bodem en bak de taart onderin de oven.
  7. Controleer na 30 minuten of de bodem onder de vulling gaar is. Is het deeg nog wat glazig, laat het dan nog ongeveer 10 minuten in de oven staan.

Ingrediënten

8 roomboterbladerdeeg

6 appels

1 handje rozijn

1 handje amandel

sap van 1 citroen (naar smaak toevoegen)

100 gram bruine basterdsuiker

1 theelepel kaneel

1 theelepel kardemompoeder

Ingrediënten

Voor 0 personen

Koopmans Roomboterbladerdeeg product photo
Koopmans RoomboterbladerdeegKoopmans roomb blderdeeg 450gr1,85
Alternatief
1
Gala Kleine appeltjes product photo
Gala Kleine appeltjesCoop Appelen Royal Gala 60-70 mm Klasse I 1 kg Tas2,99
Alternatief
1
g'woon Sultana rozijnen product photo
g'woon Sultana rozijnenG'Woon rozijn sultana 375 gram1,39
Alternatief
1
8710725025111 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
3416 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
Van Gilse Donkere basterdsuiker product photo
Van Gilse Donkere basterdsuikerVan Gilse Donkere Basterdsuiker 600 Gram Stazak0,79
Alternatief
1
Verstegen Kaneel gemalen product photo
Verstegen Kaneel gemalenVerstegen Kaneel gemalen 37 g Pot2,19
Alternatief
1
Verstegen Kardemom product photo
Verstegen KardemomVerstegen Kardemom heel 30 g Pot2,59
Alternatief
1

Alternatief