0
Winkelmand

Zalm met stamppot, tuinbonen en bouillon

Een fijn, huiselijk gerecht van Australian Masterchef Ben Ungermann, waar je je lekker op kunt storten in het weekend!

Bereiding
Ingrediënten

Bereiding

  1. Voor de zalm: Leg de filets, met de huid naar beneden, op een bord en plaats daar overheen een schone vochtige theedoek. Zet in de koelkast.
  2. Voor de bouillon: vul een grote pan met vier liter water. Voeg de bouillonblokjes toe, plus de selderij, ui, wortel, peterselie, lente-ui, prei en laurier. Zet het op middelhoog vuur en laat 30 minuten koken.
  3. Pak een zeef, zet hem boven een sauspan en zeef het geheel (goed aandrukken zodat alle smaken vrijkomen).
  4. Zet de bouillon op hoog vuur. Zeef de bouillon nu door een fijne zeef bekleed met kaasdoek in een schone sauspan en voeg boter, tomatenpuree, zout en peper toe.
  5. Zet de bouillon weer op hoog vuur en laat borrelen totdat je nog ongeveer 1 liter vloeistof over hebt. Haal van het vuur, voeg citroensap toe en zet opzij.
  6. Voor de stamppot: kook ondertussen de aardappels, op middelhoog vuur, zo’n 20-25 minuten. Giet ze af, doe ze terug in de pan en zet opzij.
  7. Smelt ondertussen boter in een kleine pan op middelhoog vuur, voeg prei en knoflook toe en schep om totdat ze doorzichtig worden.
  8. Pak de pan met gekookte aardappelen, stamp ze met een aardappelstamper. Voeg de gekookte prei, knoflook, fijngesneden andijvie, peterselie en bieslook toe en peper en zout naar smaak.
  9. Voor de tuinbonen: Blancheer de tuinbonen gedurende 30 seconden op middelhoog vuur. Giet af en spoel met koud water. Haal het buitenste (witte) schilletje van de bonen en leg ze in een schaaltje met citroensap, zout en peper.
  10. Voor de zalm: Zet een koekenpan op middelhoog vuur met wat olie. Bak de filets met de huid naar beneden, voor zo’n 3 minuten.
  11. Lepel een eetlepel boter op de bovenkant van de filets, haal vervolgens van het vuur en draai ze om om te laten rusten.
  12. Serveren: Plaats een portie van de stamppot op elk diep bord of schaaltje. Leg een portie van de zalm bovenop de stamppot.
  13. Giet wat van de bouillon in de schaal rondom de stamppot. Verdeel wat tuinbonen rond het geheel.

Ingrediënten

4 personen

Voor de zalm

900 gram zalm met huid

zout en peper (naar smaak toevoegen) Himalaya

1 eetlepel olijfolie

60 gram ongezouten boter

2 stengels selderij blad verwijderd, in stukjes

1 grote ui geschild in kwarten

1 grote wortel geschild en gehalveerd

1 eetlepel peterselie fijngesneden

1 laurierblaadje

0.5 handje fijngesneden lente-ui

0.5 handje fijngesneden prei

1 eetlepel tomatenpuree

snufje zout (naar smaak toevoegen) Himalaya

snufje zwarte peper (naar smaak toevoegen)

60 gram ongezouten boter

1 handje gesneden prei 1 cm dik

0.5 knoflookteen fijngesneden

3 bladeren andijvie fijngesneden

1 eetlepel peterselie fijngesneden

1 eetlepel bieslook fijngesneden

200 gram tuinbonen diepvries

1 eetlepel citroensap

snufje zout (naar smaak toevoegen) Himalaya

snufje zwarte peper (naar smaak toevoegen)

Voor de visbouillon

4 visbouillonblokjes

Voor de stamppot

500 gram roomaardappelen geschild in kwarten

Ingrediënten

Voor 4 personen

Vis Marine Zalmfilet zonder huid product photo
Vis Marine Zalmfilet zonder huidVismarine Zalmfilet zonder huid7,50
Alternatief
3
Jozo Zout & peper mix product photo
Jozo Zout & peper mixJOZO Zout & Peper Mix Extra Fijn 100 g Bus1,09
Alternatief
1
g'woon Olijfolie traditioneel product photo
g'woon Olijfolie traditioneelg'woon olijfolie traditioneel 500ml3,79
Alternatief
1
Campina Botergoud ongezouten grasboter product photo
Campina Botergoud ongezouten grasboterCampina Roomboter Ongezouten 225 g Beker/kuipje2,69
Alternatief
1
g'woon Bouillon blokjes vis product photo
g'woon Bouillon blokjes visg'woon Bouillon blokjes vis 8x10gr0,86
Alternatief
1
Verse selderij product photo
Verse selderijCoop Selderij 45g1,11
1
3565 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
Bio+ Winterpeen product photo
Bio+ WinterpeenBio+ Winterpeen1,89
Alternatief
1
Verse peterselie product photo
Verse peterselieCoop Peterselie 45g1,34
Alternatief
1
Verstegen Laurier product photo
Verstegen LaurierVerstegen Laurier 2 g zakje1,33
Alternatief
1
3545 product photo
1
Momenteel niet beschikbaar
Prei kort product photo
Prei kortPrei kort0,65
Alternatief
1
g'woon Tomatenpuree dubbel geconcentreerd product photo
g'woon Tomatenpuree dubbel geconcentreerdg'woon tomatenpuree dubbel geconcentreerd 70gr0,35
Alternatief
1
Verstegen Zeezout product photo
Verstegen ZeezoutVerstegen zeezout 85 g Pot2,55
Alternatief
1
Verstegen Zwarte peper product photo
Verstegen Zwarte peperVerstegen zwarte peper 40 g Pot2,85
Alternatief
1
g'woon Röstirondjes product photo
g'woon Röstirondjesg'woon voorgebakken rostirondjes 600 gr1,35
Alternatief
1
Prei grof product photo
Prei grofUnbranded Prei grof 400 GRM VERPAKT1,79
Alternatief
1
Knoflook droog product photo
Knoflook droogknoflook 2 stuks1,19
Alternatief
1
Andijvie fijn voordeelverpakking product photo
Andijvie fijn voordeelverpakkingUnbranded Andijvie fijn 500 GRM VERPAKT2,29
Alternatief
1
Verse bieslook product photo
Verse bieslookCoop Bieslook 20g0,92
Alternatief
1
g'woon Tuinbonen extra fijn product photo
g'woon Tuinbonen extra fijng'woon Tuinbonen extra fijn 680g1,39
Alternatief
1
Lemondor Citroensap product photo
Lemondor CitroensapLemon Plus lemon juice with flavoured oil 125 ml0,99
Alternatief
1

Alternatief

Voedingswaarde

Energie
800
Koolhydraten
26
Vetten
52
Verzadigde vetten
0
Eiwitten
53
Vezels
0
Zout
0
Suiker
0