0
Winkelmand

Zalmterrine met prei en wittewijnsaus

Bereiding
Ingrediënten

Bereiding

  1. Snijd het donkere deel en de onderkant van de prei en spoel de preien rechtop onder stromend water. Snijd ze op maat van de vorm en leg in een grote koekenpan.
  2. Giet een laagje water erop en laat afgedekt tegen de kook aan circa 5 minuten pocheren.
  3. Laat de preien rechtop uitlekken en afkoelen. Bestrooi met peper en rol de preien in de gerookte zalm.
  4. Vet de cake- of terrinevorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  5. Verhit voor de saus 1 eetlepel boter en fruit hierin de sjalot. Blus af met de wijn en bouillon.
  6. Kook dit in tot de helft en giet dan door een fijne zeef.
  7. Smelt 1 eetlepel boter in een sauspan en roer de bloem erdoor tot deze van de bodem loslaat.
  8. Giet de gezeefde wijn en room erbij en laat al roerend een paar minuten koken. Breng de saus op smaak met zout en peper en houd apart.
  9. Verwarm de oven voor op 170ºC. Snijd de helft van de zalmfilet in blokjes en maal in een keukenmachine met de eieren en room tot een farce. Breng op smaak met zout en peper.
  10. Snijd de overige zalmfilet in repen. Verdeel een derde van de farce over de bodem van de vorm en leg hier de ingepakte preien op.
  11. Verdeel een derde van de farce erover en leg in de lengte van de vorm de repen zalm erop. Dek af met de overige farce en strijk glad met de bolle kant van een vochtige lepel.
  12. Dek de vorm goed af met alumini­umfolie en zet in een ovenschaal. Zet de schaal in de oven en giet een laag kokend water in de schaal.
  13. Stoom de terrine in de oven in circa 40 minuten gaar. Laat eventueel vocht uit de vorm weglopen en laat nog circa 10 minuten rusten.
  14. Verwarm intussen de saus opnieuw en laat 1 eetlepel koude boter erin smelten. Stort de terrine op een voorverwarmde schaal en bestrooi met de gemengde kruiden. Snijd in dikke plakken en serveer met de saus.

Ingrediënten

4 personen

2 preien

200 gram gerookte zalm

800 gram zalmfilets

2 eieren

1 handje groene kruiden fijngehakt, gemengd

voor de saus

100 milliliter room

3 eetlepels boter koud

1 sjalot fijngesnipperd

200 milliliter droge witte wijn

150 milliliter visbouillon van tablet of pot

2 theelepels bloem

100 milliliter room

Ingrediënten

Voor 4 personen

Prei kort product photo
Prei kortPrei kort0,65
Alternatief
2
8712224127945 product photo
Alternatief
1
Momenteel niet beschikbaar
8710725022103 product photo
Alternatief
5
Momenteel niet beschikbaar
Coop Scharreleieren product photo
Coop ScharreleierenCoop Scharreleieren2,99
Alternatief
1
Campina Room culinair product photo
Campina Room culinairCampina Roomproduct Culinair 200 ml Pak0,89
Alternatief
1
Zonnatura Groene thee gember product photo
Zonnatura Groene thee gemberZonnatura Groene thee gember1,99
Alternatief
1
g'woon Bak & braad bewust product photo
g'woon Bak & braad bewustg'woon Bak & Braad Bewust 400ml0,92
Alternatief
1
Sjalotten product photo
SjalottenSjalotten 400g0,89
Alternatief
1
Coop Droge witte huiswijn product photo
Coop Droge witte huiswijnCOOP Huiswijn wit droog BIB 3L9,99
Alternatief
1
g'woon Bouillon blokjes vis product photo
g'woon Bouillon blokjes visg'woon Bouillon blokjes vis 8x10gr0,86
Alternatief
1
Laarmans Tarwebloem product photo
Laarmans TarwebloemLaarmans Tarwebloem0,38
Alternatief
1

Alternatief

Voedingswaarde

Energie
710
Koolhydraten
7
Vetten
46
Verzadigde vetten
17
Eiwitten
57
Vezels
2
Zout
2.6
Suiker
0